Er bestaan veel misverstanden over zonnen tijdens de zwangerschap.
Ultraviolette stralen kaatsen niet op de huid af, maar dringen een beetje de opperhuid in. Wat ze precies doen en op welke diepte, hangt af van de golflengte van de straling. De indringdiepte van de ultraviolette straling is echter zo gering dat de foetus geen enkel risico loopt hiermee in aanraking te komen.
Door een verandering in de hormoonhuishouding kunnen bij sommige vrouwen onregelmatige pigmentvlekken in het gezicht ontstaan. Dit noemt men zwangerschapsmasker. Dit zwangerschapsmasker kan heel ontsierend zijn en het vervelende is, dat die pigmentvlekken bij sommige vrouwen heel lang (zelfs tot enkele jaren na de bevalling) nog aanwezig kunnen zijn. Bij 70% van de vrouwen verdwijnt het zwangerschapsmasker volledig binnen één jaar na de bevalling. Een meerderheid van de zwangere vrouwen heeft geen last van dit probleem. Een andere probleem waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen is hyperpigmentatie. Vaak rond de tepels en op de onderbuik. Dit verdwijnt doorgaans na de zwangerschap weer.
Probeer eerst met kleine dosis op de zonnebank of een zwangerschapsmasker lijkt te gaan ontstaan.
Is dit het geval, zorg er dan voor om in de resterende zwangerschapsperiode je gezicht uit de zon te houden. Als je toch wilt zonnen, scherm je gezicht dan af met een handdoek of een SPF.
Tips:
Het is belangrijk dat je je prettig blijft voelen. Luister naar je lichaam. Voel je je wat benauwd of ongemakkelijk, stop dan het zonnen. Tegen het einde van de zwangerschap kan het op een zonnebank gaan liggen en weer opstaan bezwaarlijk worden.
Vanaf de 7e maand kan de foetus zien. Vermijd te fel licht op je buik door er tijdens het zonnen bijvoorbeeld een handdoek overheen te leggen.
Zwangere vrouwen met een slappe tepelhuid (en kans op kloven) kunnen baat hebben bij een zonnekuur omdat de te realiseren huidverdikking hierop een positieve uitwerking heeft.
De huid van je buik wordt tijdens je zwangerschap behoorlijk opgerekt en daardoor dunner. Let hier daarom extra op tijdens de zonnesessie.
Hoeveel vitamine D tijdens de zwangerschap?
Een dagelijkse opname van 4000 IE vitamine D tijdens de zwangerschap wordt door de wetenschap als veilig en effectief geadviseerd om een optimale vitamine D-concentratie te bereiken voor de moeder en het ongeboren kind. Ga voor meer informatie over vitamine D tijdens je zwangerschap naar je verloskundige.