Hoe zit het nou precies?
Je kunt er niet om heen, in de media is de laatste jaren veel aandacht geweest voor huidkanker. Zo rond de start van het vakantieseizoen wordt iedereen opgeroepen om zich toch vooral in te smeren en wordt de zonnebank als grote boosdoener aangewezen. Tijd voor wat nuance in dit ingewikkelde verhaal.
Hoe ontstaat huidkanker?
Kort gezegd komt het hier op neer: Huidkanker ontstaat door ongeremde deling van bepaalde cellen in de huid. Huidcellen kunnen zich ongeremd delen doordat het erfelijk materiaal (het DNA van de cel) van deze cellen beschadigd is. De belangrijkste oorzaak van huidkanker lijkt het ontvangen van te veel ultraviolette straling (UV straling) over een langere tijd.
Huidkanker komt vooral voor bij mensen met een blanke huid. Een blanke huid bevat minder pigment en verbrand daardoor makkelijker voor de invloed van UV straling. Mensen die tijdens hun kinderjaren vaak verbrand zijn lopen een hogere kans op het ontwikkelen van huidkanker.
Erfelijkheid speelt ook een belangrijke rol in het ontstaan van huidkanker. Het komt vaak voor in families. Dit komt niet alleen doordat de gevoeligheid wordt overgedragen, maar ook huidtype en leefstijl spelen een belangrijke rol.
Huidkanker komt relatief vaker voor bij oudere mensen, omdat ze over langere tijd meer zon op hun huid hebben gehad.
Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende types huidkanker. De belangrijkste 3 zijn basaalcelcarcinoom (onschuldige vorm, komt voor in 85% van de gevallen en is goed te behandelen), plaveiselcelcarcinoom (10% van de gevallen) en melanoom.
Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen zoals het gezicht, de romp, de handen, de armen en de benen.
Zon of zonnebank?
Je huid maakt geen onderscheid tussen UV stralen van de zon of van de zonnebank. Wel heeft de zonnebank als groot voordeel dat de UV straling die de zonnebank bevat, gereguleerd is. Je weet precies wat de zonkracht van de zonnebank is, terwijl de zonkracht van de zon veel hoger kan zijn dan dat hij aanvoelt waardoor je ongemerkt toch kunt verbranden.
Hoe kun je huidkanker voorkomen?
Dit is misschien wel je belangrijkste vraag na het lezen van dit alles. Het belangrijkste is om goed voor je huid te zorgen en vooral verbranding te voorkomen. Een verantwoorde omgang met de zon is noodzakelijk. Laat je huid in het voorjaar rustig wennen aan de UV straling van de zon, door de tijd die je in de zon (of onder de zonnebank) doorbrengt, rustig op te voeren. Bescherm je huid daarnaast tegen overmatige blootstelling door een SPF te gebruiken. Denk er bij gebruik van een SPF wel aan dat je deze om de 2 uur, of na inspanning (bijv. zwemmen of sporten), opnieuw moet aanbrengen. Overigens is een gebruinde huid een goede basis van je zonbescherming. Een gebruinde huid geeft dezelfde bescherming als een SPF factor 4-6, met als groot voordeel dat deze niet van je huid kan afspoelen door zweten of zwemmen.
Iedere huid verdient zijn eigen zonadvies. Wil je precies weten hoelang jij onbeschermd in de zon kan zonder te verbranden? Klik dan hier.
And last but not least: vergeet niet dat UV straling ook ontzettend belangrijk is voor je gezondheid!
Wist je bijvoorbeeld dat je de kans op verschillende kankersoorten drastisch kunt verlagen door verstandig zongedrag?
Sunworld vind het belangrijk om je te helpen het risico op huidkanker te verkleinen en hecht daarom veel waarde aan juiste voorlichting en een verantwoorde omgang met UV-straling. We stellen graag samen met je een kuuradvies op en voorzien je graag van advies voor een correcte omgang met de zon.
Heb je nog vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@sun-world.nl!